Zadzwoń: (+48) 666 965 467 | Mail: info@phytocode.pl | Pobierz katalog

SKŁADNIKI


Naturalna odnowa Twojego piękna.

Ekstrakt z róży damsceńskiej

1 rosa damascenaTo naturalny produkt wydobywany ze świeżych kwiatów róży damasceńskiej. Jest
pomarańczowo-czerwoną woskowatą masą o zapachu typowym dla kwiatów róży. Ekstrakt z róży cechuje bogaty skład – zawiera ponad 166 składników, w tym wszystkie składniki olejku różanego. Posiada liczne właściwości, w tym bakteriobójcze, antyseptyczne, stymulujące oraz przeciwzapalne.

Organiczna woda różana

1 rosa damascenaJest produktem ubocznym procesu destylacji parowej kwiatów róży damasceńskiej, gdy olejek z płatków różanych wydobywa się na powierzchnie. Jest wodnistym roztworem zawierającym olejki eteryczne. Działa przeciwzapalnie, odżywczo, regenerująco, zmiękczająco i tonizująco.

Olej arganowy

arganZe względu na jego cenne właściwości odżywcze, kosmetyczne oraz lecznicze jest często nazywany przez specjalistów „złotem w płynie”. Olej arganowy wnika w pory włosów, nawilża oraz poprawia ich elastyczność w sposób naturalny. Stymuluje wzrost włosów, przywraca ich gładkość oraz ułatwia rozczesywanie. Naturalnie występujące przeciwutleniacze w oleju arganowym naprawiają uszkodzoną błonę komórkową. Zawarta witamina E ma potężne działanie odbudowujące na włosy uszkodzone przez stylizację. Nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 oraz 9 w oleju arganowym stanowią źródło niezbędnych składników odżywczych dla porów i korzeni włosów. Wzmacniają struktury wiążące białka we włosach co zwiększa ich wytrzymałość oraz naprawia rozdwojone końcówki. Naukowcy uważają, że ten nietłusty olej zatrzymuje wilgoć i przyczynia się do nawilżania włosów, przywracając im blask.

Drzewo bananowe (Musa Sapientum) i Gotu Cola (Centella Asiatica)

drzewo bananowegotu kolaHormonalne starzenie skóry w okresie premenopauzy oraz menopauzy prowadzi do przesuszania, zmniejszenia grubości skóry oraz obniżenia metabolizmu keratynocytów. Kształtują się zmarszczki, a skóra traci swój zdrowy wygląd. Wyciągi z liści Gotu Cola i kwiatów drzewa bananowego, tzw. fitohormony, rekompensują deficyt hormonalny skóry. Gotu Cola wspiera mechanizm regeneracji oraz stymulacji komórek. Kwiaty drzewa bananowego wspomagają mechanizm regeneracji i stymulacji budowy nowych, zdrowych komórek. Przyczyniają się też do odbudowy elastyny i kolagenu, stymulują krążenie i metabolizm, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i ujędrniają skórę. Wspomagają również zwężenie porów.

Olej z męczennicy cielistej (Passiflora Incarnata)

PassifloraOlej z nasion męczennicy jest emolientem najwyższej jakości bogaty w witaminę C, wapno oraz fosfor. Wysoka w nim zawartość kwasów tłuszczowych a także jego lekka konsystencja sprawiają, że olej z Passiflory staje się cennym składnikiem aktywnym, który odżywia i koi suchą skórę. Jest wysoce zalecany do utrzymywania zdrowia i witalności włosów. Dzięki zawartym kwasom linolowym, męczennica cielista posiada również właściwości lecznicze oraz przeciwbakteryjne, korzystne w dolegliwościach związanych ze świądem i przesuszeniem skóry głowy.

Sosna nadmorska (Pinus Pinaster)

Sosna nadmorskaSosna nadmorska rośnie w bardzo wietrznych i słonecznych miejscach, gdzie inne rośliny nie utrzymują się ze względu na ekstremalne warunki. Aby przetrwać w takim srogim środowisku, wytworza substancje, zawarte w korze, które chronią ją przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Wyciąg z sosny zawiera kompleks biologicznie aktywnych substancji należących do grupy bioflawonoidów. Jest mocnym przeciwutleniaczem i fotoprotektorem. Chroni skórę i przywraca jej witalność, świeży wygląd, elastyczność i równowagę nawilżenia. Ponadto ekstrakt z sosny nadmorskiej hamuje procesy zapalne, stymuluje biosyntezę białek skóry, spowalnia proces starzenia komórek, poprawia krążenie krwi w skórze, zmniejsza jej napięcie i wzmacnia jej naczynka.

Wosk gryczany (Plygonum Fagopyrum)

Wosk gryczanyJest woskiem o bardzo korzystnym stężeniu fitosteroli, zwłaszcza beta-sitosterolu i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera również trójglicerydy z olejów roślinnych, związki na bazie nasyconych kwasów tłuszczowych, na przykład kwas kaprylowy, kwas kaprynowy, kwas palmitynowy i kwas stearynowy. Wosk gryczany znacznie zwiększa nawilżanie górnej warstwy naskórka i zmniejsza opuchnięcia pod oczami.

aquaxyl

aquaxylTo innowacyjna nawilżająca i odbudowująca technologia opatentowana przez SEPPIC, która stymuluje syntezę kolagenu i optymalizuje cyrkulację wody we wszystkich warstwach skóry. Wyraźnie wygładza powierzchnię skóry, zmniejsza przeznaskórkową utratę wody i wzmacnia funkcje ochronne.

Olej Babassu

BabassuJest produktem dojrzałych orzechów drzewa Babassu, palmy rosnącej w Brazylii. Olej bogaty jest w cenne kwasy, laurynowy i mirystynowy, które topią się w temperaturze bliskiej ludzkiego ciała. Nałożony na skórę, olej Babassu ma przyjemny efekt chłodzący. Świetnie nawilża i odżywia skórę, tworząc niewidoczną i kojącą warstwę, która chroni przed zanieczyszczeniem bez zatykania porów. Olej jest uważany za emolient najwyższej jakości, korzystny tak dla skóry suchej jak i dla przetłuszczającej się, oraz dla normalnej i wrażliwej. Olej Babassu posiada działanie odmładzające bez względu na rodzaj skóry. Jest korzystny w przypadku egzemy, świądu czy bardzo suchej i podrażnionej skóry.[/one_half]

Afrykańskie drzewo Enantia Chlorantha

drzewo-afrykańskiePołączenie bogatego w protoberberyny wyciągu z drzewa Enantia Chlorantha z kwasem oleanolowym z liści drzewa oliwkowego zmniejsza przetłuszczanie i nadmierne rogowacenie skóry. Reguluje wydzielanie sebum i stąd zmniejsza przetłuszczanie skóry i zwęża pory. Posiada również działanie przeciwzapalne i antybakteryjne.

Olej z grejpfruta (Citrus Paradisi)

grejpfrutGrejpfrut jest używany w medycynie ludowej w wielu krajach ze względu na właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciw-utleniające, ściągające oraz konserwujące. Działanie przeciwbakteryjne opiera się na zawartej w nim witaminie C, flawonoidach oraz olejkach eterycznych. Olej eteryczny ze skórki grejpfruta hamuje rozwój szczepów Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Staphylococcus epidermidis, Escherichia coli, Salmonella typhimurium, Serratia marcescens oraz Proteus vulgaris.

Lactobacillus Bulgaricus

Lactobacillus Bulgaricusto pierwszy mikroorganizm, którego nauka potwierdziła właściwości probiotyczne, profilaktyczne oraz lecznicze. Lactobacillus Bulgaricus – najstarszy probiotyk na świecie, jest bakterią, która w naturalnych warunkach występuje jedynie w pewnym obszarze geograficznym, który znajduje się na terytorium dzisiejszej Bułgarii. Charakteryzuje się aktywnością, rozwojem i wytwarzaniem metabolitów ważnych dla zdrowia ludzkiego ciała takich jak kwasy organiczne, aminokwasy, enzymy, peptydy, substancje przeciwdrobnoustrojowe, immunologiczne i inne.

Masło Shea (Butyrospermum Parkii)

SheaJest olejem zimnotłoczonym, wydobywanym z orzechów afrykańskiego drzewa Shea. Jest bardzo bogaty w witaminy A, E i F, które odgrywają istotną rolę w utrzymywaniu zdrowia skóry i jej ochrony. Witaminy te zapobiegają powstawaniu przedwczesnych i delikatnych zmarszczek. Masło Shea zawiera 7-12% niezmydlających frakcji olejowych (rodzaj tłuszczu, który np. w oleju z awokado występuje w 2-6%). Związek ten odpowiada za cudowne właściwości masła Shea. Ponieważ łatwo się wchłania wgłąb skóry, pozwalając jej przy tym oddychać, skuteczniej dostarcza skórze cenne substancje niż sztucznie stworzone środki nawilżające. Ponadto masło Shea zawiera kwas cynamonowy – naturalny filtr UV.

Kompleks biolipidowy z ziaren soi

soja - kompleks biolipidowyKompleks biolipidowy z ziaren soi zawiera fosfolipidy, glikolipidy, fitosterole i witaminę F. Jest naturalnym źródłem tych niezbędnych substancji, obecnych we wszystkich żywych komórkach. Kompleks sojowy wspomaga tworzenie błony komórkowej oraz reguluje jej aktywność w każdej komórce. Dzięki lipidom błonowym skuteczność kosmetyków do pielęgnacji włosów i skóry głowy jest długotrwała. Składniki te zapewniają również ochronę i prawidłowe nawilżenie, działają zmiękczająco na skórę głowy. Podobieństwo biologiczne między lipidami błonowymi a błoną komórkową sprawia, że kompleks z ziaren soi przylega do powierzchni skóry i włosów, pozostawiając uczucie miękkości bez obciążania i przetłuszczania. Jest to tzw. „dotyk fosfolipidów”. Główne właściwości kompleksu:

odtwarza lipidy
naprawia uszkodzone i przesuszone włosy
tworzy warstwę ochronną, zapobiegając zewnętrznym fizyczno-chemicznym uszkodzeniom
redukuje utratę włosów oraz rozdwojone końcówki
nadaje uczucie miękkości bez obciążania włosów
łagodzi podrażnienia oraz świąd skóry głowy

Wodorosty brązowe (Laminaria Digitata)

wodorosty-brązoweWraz z wiekiem, pod wpływem stresu i przez niekorzystne wpływy środowiska komórki macierzyste u dorosłego człowieka starzeją się, tracą swoją witalność i zdolność do podziału. Proces odnawiania naskórka staje się wolniejszy, pojawiają się zmarszczki, które ulegają pogłębieniu. Wyciąg z wodorostów brązowych jest substancją aktywną, zdolną do odmładzania i chronienia dojrzałych komórek macierzystych tak, aby nasza skóra zachowała swoją wieczną młodość. Działa na dojrzałe komórki potrójnie:

• przywraca komórkom macierzystym skóry właściwej zdolność do podziału i tym samym stymuluje ich działanie;
• chroni dojrzałe komórki macierzyste przed starzeniem, zachowując i przedłużając ich skuteczność;
• odmładza komórki tkanki łącznej, stymuluje syntezę kolagenu w skórze dojrzałej i usuwa zmarszczki.

Mikroalgi Chlorella Vulgaris

ChlorellaJednokomórkowe zielone mikroalgi Chlorella Vulgaris (2 do 8 μm) pojawiły się na Ziemi dwa miliardy lat temu. Są bardzo bogate w białka (60%), a zawarta w nich kompozycja aminokwasów jest bardzo zbliżona do ludzkiego kolagenu. Zielone mikroalgi posiadają właściwości regeneracyjne i rozjaśniające skórę. Ekstrakt hamuje proces angiogenezy (powstawanie naczyń krwionośnych), wstrzymuje degradację błony podstawnej oraz stymuluje syntezę włókien kolagenowych, które zmniejszają widoczność naczyń krwionośnych. Ogranicza także gromadzenie pigmentu, który jest odpo- wiedzialny za powstawanie cieni pod oczami. Główne właściwości ekstraktu z Chlorella Vulgaris:

  • Wspomaga powstawanie nowych, zdrowych komórek
  • Przyspiesza tworzenie kolagenu
  • Zwiększa syntezę lamininy i elastyny
  • Przyczynia się do naturalnego nawilżenia skóry
  • Regeneruje uszkodzoną skórę
  • Łagodzi podrażnienia
  • Wzmacnia błony komórkowe
  • Poprawia strukturę i elastyczność skóry

O nas

logo

Phytocode jest bułgarską marką kosmetyków naturalnych, która wprowadza nowatorskie metody tworzenia wyrobów kosmetycznych.